top of page
Writer's pictureOran Greenman

מדריך פיקס סיקס: הקומביין

Updated: Mar 3

כשבועיים לאחר הסופרבול, בשבוע האחרון של פברואר, מתכנסים כמה מהשמות הגדולים ביותר שצפויים להיבחר בדראפט הקרוב, לאירוע שנקרא ה-Combine. זהו למעשה האירוע המשמעותי ביותר של הליגה שנערך לאחר הסופרבול, ואחד מהגורמים המשפיעים ביותר על המניה של מועמדים לבחירה בדראפט (שנערך בסוף אפריל).


השנה הקומביין ייצא לדרך ב-26.2, ויינעל ב-4.3 (כשבוע לפני פתיחת חלון השחקנים החופשיים - Free Agency), כאשר הסיקור החי של האירועים יועבר בין ה-29.2 ועד ה-3.3 (למטה פירוט לוח השידורים של האירוע):




למרות שהקומביין הראשון נערך כבר ב-1982, הקשר בין אותו מפגש לבין פסטיבל הסקאוטינג והאנליטיקס שקיים היום הוא כמעט מקרי. ככל שתחכום מערכי הסקאוטינג וטכנולוגיות המדידה התקדמו - כך הקומביין הלך והתנפח, עד למימדיו העצומים בגרסתו הנוכחית. בשנים האחרונות הקומביין נערך באיצטדיון Lucas Oil באינדיאנפוליס ומועבר בשידור ישיר במשך ארבעה ימים ב-NFL Network. נציגים בכירים מאוד מכל קבוצה (מג'נרל מנג'רים, שהם למעשה הגורמים המשפיעים ביותר בבניית הסגל של קבוצה, דרך מאמנים ראשיים, מאמני עמדות וסקאוטים) מגיעים לאירוע הזה ובוחנים את המועמדים מקרוב, ולפי מדדים מגוונים. במהלך ארבעת הימים, השחקנים מתחלקים לפי לקבוצות לפי העמדות השונות שהם משחקים בהן, ועוברים בין התחנות השונות שבוחנות אותם.


לקומביין של 2024 הוזמנו 321 שחקנים, שנבחרו בהתאם למידת ההתעניינות של הקבוצות בהם. הרשימה המלאה זמינה כאן: https://www.nfl.com/news/full-list-of-prospects-invited-to-2024-nfl-scouting-combine?campaign=Twitter_nfl_cfb



חשוב לציין - ישנם שחקנים שבוחרים שלא להופיע כלל לאירוע, ויש אחרים שבוחרים להופיע אבל להשתתף רק בחלק מהאירועים. הסיבה העיקרית היא, כמובן, ההיכרות של כל שחקן עם הביצועים והיכולות שלו, והחישוב שלו ושל סוכניו, עד כמה המדידה שלהם בפומבי תתרום או תפגום בסיכויים שלו להיבחר גבוה יותר, ולהבטיח לו חוזה טוב יותר. ישנם גם שחקנים שמעדיפים להימדד באותם מבחנים, אבל בסביבה יותר מוכרת להם, ב-Pro Days שנערכים במגרש האימונים המוכר להם (של הקולג' בו שיחקו בשנה האחרונה).



 

לא משנה אם אתם אוהדים ותיקים שאוהבים לחפור ב-Xs and Os או שאתם חדשים לגמרי לליגה - ל"פיק סיקס" יש מה להציע לכם.


הירשמו לבלוג וקבלו גישה מלאה לכל התכנים, ממדריכים למתחילים על המשחק וה-NFL, ועד סקירות מקצועיות.


בנוסף, תקבלו מדי יום שני את הניוזלטר שלי שמסכם בקצרה את כל מה שהכי מעניין בליגה בשבוע האחרון (גם לאורך כל הפגרה).


נשמע טוב? כנסו לחצו כאן והצטרפו למאות אוהדים שכבר שם:



 

הקומביין מורכב מ-10 סוגי מבחנים שנועדו לבחון את האתלטיות של המועמדים, את כישורי הכדור שלהם, את אינטליגנציית המשחק וגם את החוסן המנטאלי:



  • ריצה ל-40 יארד (באנגלית: 40 Yard Dash) - ריצה בקו ישר ממצב עמידה למרחק של 40 יארד (שהם בערך 36.5 מטרים). המטרה כאן היא לבחון את המהירות של השחקן. את התוצאות הטובות ביותר רושמים בדרך כלל רסיברים וקורנרים.



שיא כל הזמנים במבחן: 4.21 שניות (קסבייר וורת'י, WR, 2024, טקסס) - בוידיאו למעלה


*** חשוב לציין לגבי השיא הזה, ובכללי, שעקב השכלול של איכות המדידות כל השיאים נמצאים במחלוקת מסוימת. לגבי המבחן הזה - ישנם דיווחים שבו ג'קסון, הראנינג בק האגדי של הריידרס, רץ 40 יארד במהירות של 4.12 שניות בקומביין הראשון ב-1982, ושאגדה נוספת, הקורנר דיאון סאנדרס (שנבחר בדראפט ע"י הפאלקונס) התקרב גם הוא לתוצאה הזאת. אלו תוצאות שאינן מוכרות באופן רשמי, היות ונמדדו באופן ידני, ולא דיגיטלי כמו שקורה בשנים האחרונות.


  • דחיקה (Bench Press) - מבחן דחיקת משקולות של 225 פאונד (102 ק"ג). לא תופתעו לקרוא שזהו בעיקר מבחן של כוח טהור בפלג הגוף העליון. השחקנים שבדרך כלל רושמים כאן את התוצאות הטובות ביותר הם שחקני קו התקפה והגנה.




שיא כל הזמנים במבחן: 49 (סטיבן פאייה, 2011, DT, אורגון סטייט) - בוידיאו למעלה


  • קפיצה לגובה (Vertical Jump) - מבחן שמודד יכולת ניתור לגובה מהמקום, ונועד לבחון את הכוח שיש לשחקן בפלג הגוף התחתון.



שיא כל הזמנים במבחן: 45 אינצ'ים =1.14 מטרים (דונלד וושינגטון, 2009, CB, אוהיו סטייט; כריס קונלי, 2015, WR, ג'ורג'יה)


בוידיאו למעלה - אנתוני ריצ'ארדסון, הקוורטרבק הנוכחי של הקולטס, בקומביין של 2023 - הוא שבר באירוע הזה את השיאים לעמדת הקוורטרבק גם בקפיצה לגובה וגם בקפיצה למרחק (ונבחר רביעי בסך הכול בדראפט).

  • קפיצה לרוחק (Broad Jump) - מבחן שמודד את יכולת הקפיצה למרחק ממצב של עמידה במקום. גם כאן, נבחן בעיקר הכוח בפלג הגוף התחתון.




שיא כל הזמנים במבחן: 12 פיט + 3 אינצ'ים - 3.73 מטרים (ביירון ג'ונס, 2015, CB, קונטיקט) - בסרטון למעלה


  • מבחן שלושת הקונוסים (3 Cone Drill) - מבחן על גבי מסלול ריצה קצר בין שלושה קונוסים, הבוחן את הזריזות, הגמישות ואת יכולת שינוי הכיוון של השחקן.




שיא כל הזמנים במבחן: 6.42 שניות (ג'ף מיהל, 2011, WR, אורגון). בוידיאו למעלה - ג'קסון סמית'-נג'יבה, הרסיבר של הסיהוקס, שנבחר בסיבוב הראשון בדראפט 2023


  • מבחן זריזות 60 יארד (60 Yard Shuttle) - אם תראו את הסרטון תזכרו לבטח באימוני כושר בבית הספר. זהו מבחן שמודד את המהירות ויכולת שינוי הכיוון של השחקן.





שיא כל הזמנים במבחן: 10.69 שניות (דריק מרטין, 2006, CB, וויומינג)



  • מבחן זריזות 20 יארד (20 Yard Shuttle) -  דומה למבחן הקודם, רק למרחקים קצרים יותר.



שיא כל הזמנים במבחן: 3.81 שניות (ברנדן קוקס, 2014, WR, אורגון; ג'ייסון אלן, 2006, DB, טנסי)



  • מבחני עמדה - מבחן שמגובש באופן פרטני לכל תפקיד על המגרש, ונועד לבחון שורה של מיומנויות שייחודיות לדרישות הפיזיות ממי שמשחק אותה (בוידיאו למטה - דוגמא למבחן עמדה לקורנרים וסייפטיז)




  • ראיונות אישיים - לקבוצות יש אפשרות לפגוש מספר מצומצם של מועמדים שהם אוהבים בקומביין, ולשאול אותם שאלות בנושאים שונים - על סיטואציות במשחקי עבר ועל החלטות שקיבלו, על עניינים טכניים לגבי סגנון המשחק שלהם, וכן שאלות אישיות ואישיותיות.


דוגמא אחת די מוצלחת שמצאתי להמחשה היא קטע שדטרויט ליונס שחררו מריאיון שקיימו בקומביין עם ה-RB ג'אמיר גיבס, שהם בחרו כעבור מספר שבועות בסיבוב הראשון בדראפט 2023.




  • בדיקות רפואיות - אחד הנושאים שהשפיע באופן היסטורי על מניית הדראפט של שחקנים הוא מצבם הבריאותי. לפעמים שחקנים מגיעים למעמד הדראפט עם היסטוריה של פציעות (בדרגות חומרה שונות), לפעמים הם מגיעים לאחר פציעה משמעותית בעונת המשחקים האחרונה, כשעוד לא ברור עד כמה התגברו עליה ומה תהיה ההשפעה שלה בעונת ה-NFL הבאה. קבוצות בוחנות את המצב הרפואי של שחקנים מקרוב במעמד הקומביין, ובמידה וישנם דגלים אדומים שהבדיקות האלו מעלות - שחקנים יכולים לצלול בקלות 2-3 סיבובים במורד הדראפט.


 

כמובן שקנה המידה להצלחה של כל מועמד משתנה בהתאם לעמדה שבה הוא משחק, ובמידה מסוימת גם למבנה הגופני של השחקן - אף אחד לא מצפה משחקן קו התקפה ששוקל 150 קילו לרוץ במהירות של רסיבר ששוקל 85 קילו. לכן כל תוצאה נמדדת לפי אחוזונים, ודרכם ניתן לבנות את הפרופיל האתלטי של השחקן לפי מדד RAS (= דירוג אתלטי יחסי, או Relative Athletic Score):




ישנה מחלוקת בין מקבלי החלטות ומאמנים לגבי מידת ההשפעה שצריכה להיות לביצועים בקומביין על המניה של שחקן לקראת דראפט. הנה שלושה סיפורים די מפורסמים מהעבר שיוכלו לעזור לכם להבין את הטיעונים לכאן ולכאן:


2017: ג'ון רוס, רסיבר, וושינגטון (מצטיין קומביין שהפך ל-BUST)


בקומביין שנערך לפני עונת 2017 - רוס ניפק את אחד ההילייטים הזכורים ביותר של הקומביין לדורותיו, כששבר שיא בריצת ה-40 יארד. במילים פשוטות - התרגיל הזה נועד לבחון את המהירות הורטיקלית של רסיבר, עד כמה הוא יהיה מסוגל לרוץ מהר בקו ישר, וכך למתוח את הגנת היריב. רוס נחשב, גם בזכות השיא הזה, כאיום לעומק עם פוטנציאל היסטורי.




רוס נבחר גבוה מאוד בדראפט, בבחירה 9 בסיבוב הראשון, אבל מעולם לא הצליח להצדיק את המהלך הזה. הבנגלס בכלל לא בחרו להאריך את חוזה הרוקי שלו לאחר עונת 2020. הג'איינטס אספו אותו כשחקן חופשי לעונה אחת בלבד, שבה תפס 11 כדורים בלבד, ומאז (סוף עונת 2021) - הוא בכלל לא בליגה.



2010: טרנט וויליאמס, אופנסיב-תאקל, Oklahoma (מצטיין קומביין שהפך לסופרסטאר)


כשטרנט וויליאמס הגיע לקומביין שלו, הוא נחשב על ידי מרבית הסקאוטים ככישרון ברמה של בחירת סיבוב 1 נמוכה, ואפילו סיבוב 2 גבוהה. כשחקן קו התקפה במשקל 315 פאונד (שהם בערך 155 ק"ג) הוא רשם את אחת מהופעות הקומביין הטובות ביותר כל הזמנים, כשהשיא היה ריצת 40 יארד במהירות של 4.81 (באותה תקופה, שחקנים במימדים כאלה לא ממש הצליחו לרדת מ-5 שניות במבחן הזה):




והנה התוצאות ב-Spider Chart, שמציג גראפית, על גבי אחוזונים לעמדה, את התוצאות של וויליאמס:




המספרים האלה הזניקו את המניה של וויליאמס, והובילו את הוושינגטון רדסקינס (היום קומנדרס) לקחת אותו בבחירה הרביעית בסיבוב הראשון. בדיעבד, ההופעה הזאת הייתה רמז לבאות, כשוויליאמס השתמש באתלטיות האדירה שלו להפוך לתאקל השמאלי הטוב בליגה, כזה שרבים מחשיבים כבר היום, בעודו שחקן פעיל, כחבר עתידי בהיכל התהילה.


2019: די.קיי מטקאף, רסיבר, Ole Miss (מצטיין קומביין עם דגל אדום בודד - שבכל זאת הפך לכוכב)


מטקאף היה (ועודנו) פריק של הטבע. במהלך עונת הקולג'ים שקדמה לדראפט, ובשבועות שהובילו אליו, הוא נחשב בעיניי רבים כאחד הרסיברים המוכשרים ביותר במחזור (אם לא המוכשר מכולם). 1.93 מטרים של שרירים, עם עוצמות ומהירות יוצאת דופן (סיים את המירוץ ל-40 יארד בזמן של 4.33 שניות). התמונה הזאת שלו הפכה להיות ויראלית באותם ימים:



אבל, במהלך הקומביין עלה אצלו דגל אדום - עם הופעה חלשה במיוחד באחד התרגילים שנועד להציג את הזריזות ויכולת שינוי הכיוון (Three Cone Drill):




הנתונים הפיזיים של מטקאף היו מרשימים מאוד, וגם התוצאות שלו במבחנים אחרים בקומביין (כפי שניתן לראות ב-Spider Chart למטה, שבוחן את המדדים הללו באחוזונים):



סקאוטים רבים, לפי הדיווחים, פירשו את הביצוע החלש כעדות לכך שמטקאף יתקשה לרוץ ראוטים (מסלולי ריצה) מגוונים כשחקן מקצועני. במילים אחרות - הם חשבו שהוא יידע לרוץ ישר מאוד מהר, ולא מעבר לכך (קצת כמו שהתברר לגבי ג'ון רוס, מיודענו מהסיפור הראשון), והמניה שלו החלה לצנוח. כשהגיע יום הדראפט, היו מי שהופתעו עד כמה בדיוק היא צנחה - מטקאף גלש תחילה מחוץ לסיבוב הראשון, ואז במורד הסיבוב השני. לא פחות מ-8 רסיברים נבחרו לפניו (חלקם כבר היום לא משחקים בליגה). סיאטל סיהוקס זכו מן ההפקר ועצרו את ההתדרדרות של מטקאף עם הבחירה ה-64 בסיבוב השני. הוא היה הרסיבר ה-9 בלבד שנבחר מהמחזור הזה.


והנה המחווה של מאמן הסיהוקס דאז, פיט קארול, לאותה תמונה מפורסמת של מטקאף:



המספרים של מטקאף מאז ב-81 משחקים: 5,332 יארדים (3 עונות של 1,000 ומעלה, כאשר בעונה "החלשה" ביותר היו לו 900 - עונת הרוקי) ו-43 טאצ'דאונים. בהערכה שמרנית, הוא הרסיבר השלישי הכי טוב שיצא מאותו דראפט (אחרי איי.ג'יי בראון ודיבו סמואל).


סיכום - הטייק שלי:


בדומה לפרמטרים אחרים שנוגעים לסקאוטינג, קיים איזון די עדין בין הצורך לקחת בחשבון את כל המידע הרלוונטי לגבי מועמד, ולהיות מודעים לדגלים האדומים, לבין הנטייה להפריז בחשיבותם. דברי הימים של הליגה מלאים באתלטים מדהימים שלא הצליחו לתרגם את היכולות הללו לתפוקה על המגרש, וגם בדוגמאות הפוכות. האתלט המוכשר ביותר, ללא כישורי הכדור, מוסר העבודה, הקשיחות המנטאלית ואינטיליגנציית המשחק - לא יצליח לעשות את המעבר ל-NFL בהצלחה.


אני באופן אישי אוהב לעקוב אחרי האירוע הזה, ולפחות לצפות בתקציר האירועים, כי תמיד יוצאים משם סיפורים נחמדים ועולים שמות פחות מוכרים שתפסו לסקאוטים את תשומת הלב עם הופעה אתלטית יוצאת דופן ("כוכבי הקומביין", לפי הכינוי שנדבק בהם).


כמו תמיד, אם יש לכם שאלות לגבי האירוע הזה והחלק שלו בתהליך שמוביל לדראפט - אל תהססו לשאול בתגובות.



 

המדריך הזה הוא חלק מסדרת המדריכים שלי לגבי דראפט ה-NFL, שתשוחרר בהדרגה בחודשיים הקרובים.


הירשמו לבלוג וקבלו גישה מלאה לכל התכנים, ממדריכים למתחילים על המשחק והליגה, ועד סקירות מקצועיות.


בנוסף, תקבלו מדי יום שני את הניוזלטר שלי שמסכם בקצרה את כל מה שהכי מעניין בליגה בשבוע האחרון (גם לאורך כל הפגרה).


נשמע טוב? כנסו לחצו כאן והצטרפו למאות אוהדים שכבר שם:



 



170 views1 comment

Related Posts

1 kommentar

Betygsatt till 0 av 5 stjärnor.
Inga omdömen ännu

Lägg till ett betyg
Betygsatt till 5 av 5 stjärnor.

סקירה יפה מאד!

Gilla
bottom of page